Kannatko itse vastuun tulevaisuudestasi?

Elämän tärkeiden asioiden äärelle voi joutua pysähtymään mihin kellonaikaan hyvänsä. Otsikkoni kysymys kolahti todellakin tämän viikon uutisia katsellessa. Upeaa, naisten Suomen jalkapallomaajoukkueen valmentajaa, Anna Signeuliä haastateltiin Urheiluruudussa 19.10.2021. Oi, miten ajatuksia herättelevä videopätkä!

Aloin miettiä omia valmennettaviani. Moni on valmennukseen tullessa hukassa elämässään tai urallaan; Jumittaa ja ihmettelee, mihin suuntaan elämässä pitäisi edetä. Joskus haetaan valmiita vastauksia valmentajilta ja coacheilta. Meidät valmentajat tulee kuitenkin nähdä enemmänkin ammattilaisina oivalluttamisessa. Annan sanoin pelkästään valmennus ei riitä

”Jos haluat tulla hyväksi jossakin, sinun on otettava itse vastuu tulevaisuudestasi.”

Anna Signeul

En voisi olla enemmän samaa mieltä. Omassa valmennuksessani se tarkoittaa sitoutumista tekemään kovasti töitä kehittymisen eteen.

Signeul muistuttaa: ”Jos ajattelet, että voit antaa kaiken vastuun valmentajallesi, on tuurista kiinni, onko sinulla hyvä vai huono valmentaja. Silloin tuuri ratkaisee, tuleeko sinusta hyvä vai ei.”

Siksi vastuun ottamista ja halua oppia paljon uutta, ei voi ylikorostaa. Sinun on tiedettävä mitä haluat ja miten sen teet. Anna Signeul muistuttaa, ettei tämä koske vain jalkapalloa vaan koko elämääsi. Onneksi tätä kaikkea ei tarvitse kuitenkaan tehdä yksin vaan apua tekemiseen on saatavilla. Tavoitteita kohden pääsee parhaiten silloin, kun ohjaajaan on luottamuksellinen suhde ja käydään avointa vuoropuhelua.

Omassa ohjauksessani on toivokeskeinen ja kannustava vire. Myös Anna uskoo positiivisuuden voimaan. Negatiivisuuden korostaminen syö valtavasti energiaa. Virheiden etsimisen sijaan tulisi olla tyytyväinen ja ylpeä osaamisesta ymmärtäen, ettei kukaan ole täydellinen. Tämän ymmärtäminen vie kehitystä eteenpäin.

Onnistuminen ei tosiaankaan tule ilmaiseksi. On tehtävä kovasti töitä, mentävä suorastaan välillä polvilleen. Aiempi onnistuminen voi luoda uskoa uusista onnistumisista, muttei takaa tulevaisuudessa samaa. Menestyksen eteen on tehtävä joka päivä töitä.

Ei hyödytä, jos ajattelee: Nyt osaan tämän ja ”köröttelen” kaikessa rauhassa eteenpäin! Me itse sekä maailma ympärillämme muuttuu jatkuvasti. Elämä on loppumatonta uuden oppimista. Oletko sinä valmis kantamaan vastuun omasta menestyksestäsi?