Mitä mielleyhtymiä ikään liitetään?

Erityisesti 50+ -ikäisiin kohdistuva, työelämässä esiintyvä ikäsyrjintä on ollut viime aikoina vahvasti esillä eri kanavissa. Vuosi sitten havahduin itse valtavaan ikähäpeään, jota korkeasti koulutetut työnhakijat kuvasivat uravalmennuksissani. Kuulin paljon kehtaamispuhetta: ”En kehtaa sanoa, että olen työtön. En kehtaa sanoa, että olen 58-vuotias.” Olin itse täyttämässä 60 vuotta keväällä 2023 ja päätin omalta osaltani lähteä murtamaan …

Miksi johtaminen on niin kiehtova tehtävä

Johtamisesta, sen vaatimuksista ja merkityksestä organisaation menestykselle kirjoitetaan todella paljon. Milloin mikäkin johtamisen lajityyppi on otsikoissa ja pohditaan, miten tärkeää olisi parantaa johtamisosaamista organisaatioissa. Olen viime aikoina miettinyt paljon, miksei juuri lainkaan keskustella siitä, miksi johtaminen ylipäätään koukuttaa meitä, jotka joko olemme jo toimineet johtotehtävissä tai niitä, jotka vasta haaveilevat johtajan pestistä. Hyvä johtaminen lähtee …

Onko elämäsi tasapainossa vai tuntuuko, että elät äärirajoilla? Tee testi!

Elämänpyörä on helppo tapa visualisoida elämäsi eri alueiden välistä tasapainoa. Näet hetkessä, mitkä osa-alueet elämässäsi painottuvat ja vievät ison osan ajastasi tällä hetkellä. Elämänpyörän avulla voit oivaltaa, millaisia muutoksia haluaisit tehdä. Pyörän tasainen pyörimisliike on hyvä vertaus myös tasapainoiselle elämälle. Mikäli jokin kohta pyörässä painottuisi ja alkaisi kulua epätasaisesti, pyörimisliike lakkaisi hyvinkin pian. Ei ole …

Havaintoja johtajuudesta – Päätöksenteko

Kun puhutaan johtajuudesta, puhutaan todella laajasta kokonaisuudesta ominaisuuksia, taitoja, tehtäviä ja tilanteita, joissa johtajan on kyettävä sulavasti mukautumaan aina tilanteen mukaan. Yksi johtajan, ehkä vähemmän viime aikoina huomiota saaneista tehtävistä on päätöksenteko. Johtajilla voi olla viha-rakkaus-suhde päätöksentekoon. Muistan, että itselleni yksi motivaatiotekijä hakeutuessani johtotehtäviin oli nimenomaan se, että pystyisin vaikuttamaan työyhteisöön enemmän johtajana kuin työntekijän …

Muutoksen toteuttaminen

Johtaminen olisi tosi helppoa, jos kaikki työyhteisön jäsenet olisivat aina samaa mieltä tarvittavista muutoksista Oman johtamisfilosofiani pohjana on inhimillisyys ja työyhteisön jäsenten yhdenvertaisuus ilman tiukkaa hierarkkisuutta ja tärkeilyä. Kuitenkin, olen ehdottomasti sen kannalla, että tarvitsemme edelleen johtajia ja esihenkilöitä. Kun kaikki sujuu ja ollaan samaa mieltä, on helppoa olla itseohjautuva työyhteisö, mutta entä sitten, kun …

Havaintoja johtajuuden haasteista – Ajankäyttö

Jos otamme peruslähtökohdaksi ajatuksen, että johtajakin on ihminen, ensimmäiset merkit varmoista haasteista työskentelyssä voidaan löytää johtajan työaikakirjanpidosta. Johtajasopimuksissa ei yleensä määritellä työaikaa, muttei kai kukaan väitä, että ollakseen tosi-johtaja, johtajan tulisi tehdä töitä vähintään 12-13-tuntisia työpäiviä, vähintään 6 päivää viikossa. Toisaalta, vaikka monella esimiehellä on työaika määritelty, työpäivät saattavat silti venyä edellä mainitun kaltaisiksi. Työaikaa …

Aito keskustelu ei ole vuoropuhelua vaan vuorovaikutusta

Aito keskustelu on todellinen timantti – Tiina Parikka, johtajuuskehittäjä Yksi työelämää vahvimmin leimaava piirre on yhä kovempaan tahtiin kiihtyvä vauhti ja jatkuva kiireen sekä riittämättömyyden tuntu. Päällimmäisenä on koko ajan tunne, ettei työaika riitä edes pakollisten tehtävien loppuunsaattamiseen, saati sitten uuden kehittämiseen. Jo pelkkä puhuminen uusien asioiden lisäämisestä arkeen saa aikaan syviä huokauksia. Kun työpaikoilla …

Huulipunaa lääkärin määräyksestä ja muita LinkedIn-julkaisuja

Aktivoiduin LinkedIn:ssä pari vuotta sitten toden teolla. Minulla oli silloin iso vaikuttamis-kampanja vedettävänä työyhteisössäni ja päätin valjastaa myös ammatillisen verkoston voiman tärkeän asian edistämiseksi. Ensimmäisessä, omassa #verkostoitumishaaste essani sain valtavan vyöryn uusia jäseniä verkostooni, sillä niin moni halusi verkostoitua Suomen ainoan Kelloseppäkoulun rehtorin kanssa. Ammatillisissa piireissä voi muuten harvoin olla ainoa Suomessa, joten otin tästä …

Aitous on johtamisen megatrendi

Aitoudesta/autenttisuudesta johtajuudessa on käyty keskustelua jo 1960-luvulta lähtien. Kuitenkin, tutkijoidenkin mielissä vallitsee edelleen erilaisia käsityksiä siitä, mitä autenttisuus tai aitous tarkoittaa johtamisen kontekstissä. Yhä varmempaa on, että johtajuudessa aitous on todellinen megatrendi. Aitous käsitetään yleensä sanana niin, että olet se, mikä olet. Seuraako tästä siis analogia, että sinun on johtajana oltava juuri sellainen kuin olet, …

Kannatko itse vastuun tulevaisuudestasi?

Elämän tärkeiden asioiden äärelle voi joutua pysähtymään mihin kellonaikaan hyvänsä. Otsikkoni kysymys kolahti todellakin tämän viikon uutisia katsellessa. Upeaa, naisten Suomen jalkapallomaajoukkueen valmentajaa, Anna Signeuliä haastateltiin Urheiluruudussa 19.10.2021. Oi, miten ajatuksia herättelevä videopätkä! Aloin miettiä omia valmennettaviani. Moni on valmennukseen tullessa hukassa elämässään tai urallaan; Jumittaa ja ihmettelee, mihin suuntaan elämässä pitäisi edetä. Joskus haetaan …